i tu, cap on escrius?

IMG_6992
Hola q tal,
avui sere mes lleuger-- nomes pretenc enseyar-vos la foto panoramica q vaig fer des de dalt d'un gratacels a Ebisu -- Ebisu es un lloc prou conegut, nogensmenys pq una de les cerveses amb mes renom (i amb mes preu) de les q hi ha per aqui es diu aixi. De fet pero la casa mare es Sapporo, (capital de la illa del nord, hokkaido). En fi, a ebisu tenen una especie de showroom on ensenyen el proces d'elaboracio, la historia de la marca etc. I alla vaig veure q efectivament abans de la 2a guerra mundial els Japonesos, quan escribien horitzontalment (tot i q majoritariament era verticalment) escribien de DRETA a ESQUERRA i no d'esquerra a dreta com fan ara. Realment em sembla un canvi molt heavy... de fet com q quan escriuen verticalment les columnes avancen cap a l'esquerra l'antic sistema es mes coherent, pero hmmm... realment els americans els van fer canviar aixi com aixi?! ara imagina't q els japonesos haguessin guanyat -- l'angles s'escriuria de dreta a esquerra? o mes encara, verticalment?

aquest post trenca una llança en favor en la llibertat direccional en l'escriptura -- ara q porto un temps aqui trobo l'escriptura vertical molt mes efectiva i elegant. Es l'unica manera de no discriminar entre els q escriuen amb la dreta o l'esquerra.

6 Comments:

  1. Anònim said...
    minipimmer says

    Iepa, ahir vaig fotre-li una ullada al google reader però no m'acaba de convèncer :S

    D'això d'avuim més heavy em sembla al vietnam que en comptes de fer servir símbols escriuen en alfabet llatí i són incapaços de llegir els textos antics, tela, no?

    A mi això d'escriure de dalt a baix i de dreta a esquerra el que em sembla és que discrimina els DESTRES, pq per fer la segúent línea has de posar la mà sobre el que ja has escrit, una mica com els passa els esquerrans quan escriuen d'esquerra a dreta. No sé tiu, amb la nostra escriptura seria podridíssim canviar de direcció.

    Per cert que crec que en els jeroglífics egipcis sí que escrivien en la direcció i sentit que els donava la gana.

    Això si que són frikades xD
    milena said...
    em sembmla que el llegir ens està fent perdre l'escriptura...Bernat!!!
    Nogensmenys NO S'UTILITZA AIXÍ!!!!! tu ho has fet com a sinònim de "ni más ni menos", no? Bernat!!! Tu, defensor de la llengua de Ramon Llull a ultrança quan corries per aquí, poc més que l'assassines, i només perquè estàs en una illa amb 80 milions de persones que en parlen una altra!!

    Imagino que des d'allà no escoltes minoria absoluta (tot i que ho podries fer des de rac1.net, i baixar-te els programes), però al montilla l'imiten parlant molt malament el català, i entre altres coses utilitzant sempre paraules d'aquestes, cultes, però mal utilitzades. Com tu, vaja ;)
    I sobre el post...és molt fort, el que expliques...com es pot plantejar canviar la direcció de l'escriptura????
    1. Com algú s'ho planteja
    2. Com té els nassos de proposar-ho
    3. Com es fa??? els mestres a mig curs els diuen als nens que el que havien explicat era broma???
    I com es comunica la decisió a la població?
    Encara esparverada per tot plegat, em despedeixo,
    milena
    pd. després d'haver-te criticat tant pel mal ús del nogensmenys he estat escrivint amb una por terrible de fer faltes...
    Bernat Agullo said...
    mira, anava a contestar el minipimer, pero comencare per tu milen-smart-ass. Estic d'acord que l'us de nogensmenys era un pel forcat, pero en cap cas en el sentit de "ni mas ni menos" quina pena q no trobis sinonims en la teva llengua materna... Ebisu es un lloc prou conegut en el seu propi dret, i a mes, hi ha una cervesa q es diu aixi tb. En fi, expliquis per malicia el q puguis explicar per ignorancia (i incompetencia?)

    ah, i el japo son 126 milions, per la teva informacio...

    i si, t'acabes d'ajustar la soga al coll durant la resta dels teus dies... espera't a fer una badada i... ZAS! rebras i no sabras d'on. O si. Una abracada.
    Bernat Agullo said...
    ei minipimer --
    mira-t'ho be, mira-t'ho be, q el google reader esta molt b. Ja t'has percatat dels liks per afegir subscripcions i el modul per afegir-ho a la pagina inicial del google? tu q fas servir? (o tens una carpeta als favoritos amb 50 links?)

    pel q fa l'escriptura, es cert q escrivint en columnes vas cap a l'esquerra, pero pens q es un cop has acabat la columna! Si la tinta no s'ha assecat en aquest temps, tio, canvia de boli! Segons el q tu dius, els japos serien massoquistes pq de fet a l'escola els feien escriure amb la dreta (com a espanya fa 40 anys) discriminant-se a si mateixos!
    Anònim said...
    minipimmer

    sí sí, ja ho havia pensat això de que el que trepitges és la línia, no la paraula anterior... bueeeno va jder em dono per vençut.

    Jo feia servir el liferea, però com q ara faig servir dos ordinadors diferents, me n'he cansat una mica perquè el que llegeixo amb un no em surt com a llegit a l'altre i ja no el trobo tan pràctic.

    Em fa una mica de ràbia fer servir un altre servei així via web per arreglar aquest problema de sincronització, ja faig servir del.icio.us i altres tonteries i m'estic posant paranoic de veure que estic quedant-me sense intimitat :(
    Mikel Rius said...
    bueno, per fi una excursió que està bé; ja tinc motiu per anar al japó...
    espero q m'agafessis posagots! :P

Post a Comment